sexta-feira, 11 de agosto de 2023

Un silenci especial

 



É com grata satisfação que voltamos a publicar, no Pedestris, um trecho de um texto em catalão, surgido no último número da revista Vértex, na rúbrica “El racó del clàssic”, da autoria de Judit Baseiria. Desta feita, sobre o livro Marcher, une philosophie (2009), de Frédéric Gros. A Vértex é editada pela Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).

 

«Caminar, trescar, pelegrinar, vagarejar, fugir, passejar… Hi ha tantes maneres de fer una marxa com les que explora el filòsof francês Frédéric Gros al llibre Caminar, una filosofia (2009). Cadascuna d’aquestes intencions revela alguna cosa de nosaltres, de la nostra manera d’estar al món. De fet, per a molts escriptors i filòsofs caminar va representar un motor de creació i pensament. Aquest assaig filosòfic de bom llegir ens convida a conèixer la correlació entre pensadors-caminadors i de com caminar pot ser un arte d’alliberament i transformació.

Dedicar temps a caminar vol dir, en primer lloc, obrir un espai de llibertat personal en què la quotidianitat i les preocupacions queden en suspens. Caminar pot anar més enllá d’una desconnexió pontual per convertir-se en una crida a la rebel.lia, la follia i el despertar de la nostra part salvatge. Al contrari del que se sol dir –que caminem per trobar-nos a nosaltres mateixos–, Gros escriu que caminar «ens escapem de la idea d’identitat, de la temptació de ser algú, de tenir un nom i una història». Per tant, caminar extreu l’habitant de la seva rutina d’interiors. Normalmente ens desplacem d’un lloc a un altre, de casa a la feina. Caminar, en cavi, és estar a l’aire lliure, habitar un paisatge. «No és tant que ens acostem al paisatge, sinó que les coses de fora incideixen cada vegada més en el nostre cos. El paisatge és un paquet de sabors, de colors, d’olors en què el cos s’impregna», explica Gros. La ment s’omple d’una altra consistència; no de les idees, doctrines o teories, sinó de la presencia del món. Es camina en silenci. Però és un silenci especial. Submergits a la natura, escoltem i veiem que no estem sols. «Tot un parla, us saluda, us crida l’atenció. Els arbres, les flors, els colors dels camins. La solitud i el silenci ens porten a retrobar el món. (…)»

Judit Baseiria (revista Vértex, Jul./Agos. 2023, nº 307, p. 96)

 


Caminar, una filosofia

AUTOR: Frédéric Gros

EDITA

Cossetània

2021

183 pàgines

Edició original: Marcher, une philosophie (Carnets Nord, 2009)


Sem comentários:

Enviar um comentário